На сьогоднішній день все більше жителів країни задаються питанням про те, які пільги покладені учасникам АТО/ООС. До законодавства України час від часу вносяться зміни з цієї теми.

Учасникам антитерористичної операції на сході України, членам їх сімей та родичам загиблих покладена комплексна підтримка від держави (комунальні, податкові та інші пільги). Членами сім'ї учасника АТО / ООС вважаються Чоловік або дружина (якщо він/вона був учасником бойових дій), діти до 18 років або особи з інвалідністю I або II групи з дитинства. Пільги також покладені батькам, які не працюють.

У цій інструкції ми намагалися максимально доступно відповісти на актуальні питання про права і пільги для бійців, які воювали або воюють на Донбасі.

Пільги учасникам АТО / ООС у 2020 році

Учасникам антитерористичної операції надаються пільги, які фінансуються за рахунок коштів державного бюджету:

Пільги учасникам АТО, фото facebook

Популярні новини зараз

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

- Компенсація вартості житлово-комунальних послуг, твердого палива та скрапленого газу.

- Першочергове отримання житлової площі та ремонт будинків і квартир. Можливий кредит на будівництво, ремонт або покупку будинків і дач. Погасити її потрібно за 10 років.

- Право абсолютно безкоштовно отримати у власність ділянку землі.

- Безкоштовний проїзд міським та залізничним транспортом. У Києві на даний момент здійснюється реформа транспортної системи, але впровадження е-квитка як єдиного засобу для сплати за проїзд КМДА (КМДА) відстрочили до 2021 року. Як їздитимуть в столиці ветерани АТО та інші пільговики, які не зареєстровані в столиці, поки невідомо. Картку киянина отримати вони не мають права, а по посвідченню проїзд з 2021 року неможливий.

- Безкоштовне санаторно-курортне лікування. Забезпечуються путівками громадяни, які перебувають на обліку (вони самостійно вибирають санаторій, з яким управління праці потім укладе договір).

- Безкоштовне зубопротезування.

- Психологічна реабілітація.

- Медична допомога (спостереження) вагітним.

- Професійна адаптація (За останній рік багато бажаючих пройшли навчання і отримали права, а також різні професії).

- Матеріальна допомога сім'ям учасників антитерористичної операції та сім'ям загиблих учасників АТО / ООС, у яких діти навчаються в школі.

- Першочергове влаштування дітей до дошкільних навчальних закладів. Дітям учасників АТО / ООС надається державна цільова підтримка для здобуття професійно-технічної або вищої освіти (в технікумі або університеті). Це означає повну або часткову оплату вартості навчання, соціальну стипендію, забезпечення підручниками при вступі на навчання. Крім того, діти учасників АТО/ООС мають право на отримання деяких пільг у садочку, а саме — на безкоштовне харчування.

- Пільги автостраховки учасникам АТО діють, якщо ці особи є власниками легкових автомобілів з робочим об'ємом двигуна до 2500 куб.см включно. На території України пільги на страхування авто ОСАЦВ АТОвцям становлять 100%.

- Пільги на розмитнення пригнаного авто з ЄС (передбачені привілеї при розмитненні автомобіля, що ввозиться в Україну і придбаного за кордоном).

- Додаткова грошова винагорода виплачується військовослужбовцям, які під час виконання окремих завдань загинули, захоплені в полон або заручники. При цьому винагороди виплачують дружині (чоловікові) військовослужбовця.

- Компенсація за послуги з користування телефоном (застаріла пільга).

Пільги учасникам АТО, фото facebook

Для учасників АТО випустили спеціальну брошуру про їхні пільги та гарантії. Також є електронний варіант.

Восени 2019 року в партії "Слуга народу" ходили чутки про те, що необхідне скасування пільг і соціальних виплат учасникам бойових дій, якщо вони служили за контрактом. Однак пізніше стало відомо, що скасування компенсацій не буде.

Також варто знати, що доходи учасника бойових дій в період АТО, отримані в якості благодійної допомоги, не обкладаються ПДФО.

Пільги на оплату житлово-комунальних послуг

Членам сімей учасників АТО / ООС (дружинам/чоловікам) покладено пільги на комуналку в межах норм, встановлених чинним законодавством України, а саме:

  • електроенергія;
  • природний газ;
  • послуг тепло -, водопостачання та водовідведення;
  • утримання будинків, споруд та прибудинкової території;
  • вивезення побутового сміття та рідких нечистот.

Особам з інвалідністю покладена 100-відсоткова компенсація вартості житлово-комунальних послуг, учасникам бойових дій на сході України — 75-відсоткова, а членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни — 50-відсоткова. Така ж знижка (50%) дається на покупку твердого палива для тих, у кого немає центрального опалення.

Пільги учасникам АТО, фото facebook

Пільга надається:

  • сім'ям військовослужбовців (резервістів, військовозобов'язаних) та працівників Збройних сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України;
  • особам рядового, начальницького складу;
  • військовослужбовцям, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших, утворених відповідно до Законів України, військових формувань, які є учасниками антитерористичної операції, та сім'ям військовослужбовців, загиблих (померлих), зниклих безвісти в зоні проведення антитерористичної операції на сході України або перебувають у полоні.

Пільги учасникам АТО, фото facebook

Для оформлення пільги військовослужбовцю або члену його сім'ї необхідно надати в УПРАВЛІННЯ ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВИКОНКОМУ районної ради за місцем реєстрації наступні документи:

  • особиста заява в довільній формі;
  • згода на обробку персональних даних;
  • документ, виданий уповноваженими органами, що підтверджує участь військовослужбовця в антитерористичній операції на сході України, для полонених і безвісти зниклих - що підтверджує ці факти;
  • копія паспорта (1, 2, 11 сторінки) заявника;
  • довідка про присвоєння реєстрового номера облікової картки платника податків військовослужбовця та членів його сім'ї, які мають право на пільги відповідно до ст. 51 Бюджетного кодексу України;
  • свідоцтво про належність до членів сім'ї військовослужбовця, який загинув (помер) при проходженні військової служби в зоні проведення антитерористичної операції на сході України.

Вимагатися завірені копії зазначених документів (з пред'явленням оригіналу). Або в інстанції можуть зробити зняття їх копії.

До відома учасників АТО / ООС ТА ЧЛЕНІВ ЇХ СІМЕЙ! З 1 жовтня 2019 року в Україні проводиться монетизація пільг по комуналці для учасників бойових дій. Ветеранам надано право отримувати соціальні пільги "живими" грошима.

Отримання путівки на медичну та психологічну реабілітації

Заява на отримання безкоштовної путівки в санаторій подається до Департаменту соціального захисту населення за місцем реєстрації. За бажанням можна звернутися в Управління у справах дітей, сім'ї та молоді адміністрації свого міста.

Пільги учасникам АТО, фото facebook

Потрібні наступні документи:

  • медична довідка лікувального закладу за формою № 070 / о (видається дільничним або сімейним лікарем) — 3 копії, оригінал залишити у себе.
  • стати на облік в органах соціального захисту населення;
  • написати заяву;
  • копія посвідчення учасника АТО / ООС або інваліда війни;
  • документ, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення — додатково.

Забезпечення житлом

Учасники бойових дій (АТО/ООС) мають право на першочергове забезпечення житлом. Що стосується того, куди звертатися за наданням послуги, стати на чергу потрібно в місцевих адміністраціях.

Пільги учасникам АТО, фото facebook

Як оформити іпотеку в банку

За опитуванням стало відомо, що на сьогоднішній день близько 1 500 000 українських сімей потребують поліпшення умов проживання і допомоги в покупці житла (отриманні іпотеки). Грошова іпотека надається як компенсація АТОвцям за їх вагомий внесок у захист країни. Гроші на те, щоб купити житло, можуть отримати як учасники АТО/ООС так і їхні сім'ї (Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту").

Оформлення земельних ділянок

Учасники бойових дій можуть безкоштовно отримувати земельні ділянки:

  • для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд у селах — не більше 0,25 гектара, у селищах — не більше 0,15 гектара, у містах — не більше 0,10 гектара.

Пільги учасникам АТО, фото facebook

Для реалізації права на безкоштовне отримання земельної ділянки учаснику бойових дій потрібно звертатися до органів влади відповідно до приналежності ділянок:

  • для отримання земельних ділянок комунальної власності - до сільських, селищних, міських рад;
  • для отримання земельних ділянок державної власності - в районні адміністрації;
  • з метою отримання земельних ділянок сільськогосподарського призначення держвласності у володіння або в користування для різних потреб — до центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин.