Колишня в.о міністра охорони здоров'я Уляна Супрун пояснила, чи може мати Covid-19 серйозні наслідки для вагітних жінок та їхніх немовлят.

Читайте Знай в Google News!

У своєму дописі на особистій фейсбук-сторінці Уляна Супрун наводить дані, отримані дослідниками з Бірмінгемського університету та Американської академії педіатрів та Американського коледжу акушерів та гінекологів.

Уляна Супрун, фото: instagram.com/ulanasuprun

На що вказують наявні зараз дані, та яких рекомендацій варто дотримуватися майбутнім мамам
Вагітні жінки з коронавірусом рідше мають симптоми хвороби у порівнянні з невагітними жінками, але частіше потребують лікування у відділенні інтенсивної терапії та підключення до ШВЛ, якщо мають тяжкий перебіг хвороби.
Найпоширенішими симптомами, про які повідомляли вагітні жінки та ті, які нещодавно народили, були підвищена температура та кашель. Але у порівнянні з невагітними жінками репродуктивного віку, температура зустрічалася навіть рідше, як і такий симптом як біль у м’язах.
Вагітні жінки з Covid-19, які мають вже наявні захворювання, такі як цукровий діабет чи гіпертензію (високий тиск), або старшого віку чи мають надмірну вагу частіше мають вищі ризики тяжкого перебігу хвороби чи появи ускладнення через Covid-19.
Вагітні жінки з Covid-19 частіше народжували дітей передчасно. Дані дослідження показують, що 1 з 4 немовлят, народжених жінками з Covid-19, потребували неонатальної допомоги. Але бракує даних про причини передчасних пологів та показань, за якими новонароджені малюки потребували меддопомоги.

"Щодня дані доповнюються, але з наявних даних, видно, що всі матері з COVID-19 живі, їхні діти також, а серйозних патологій немає. Це на даному етапі відрізняє вірус SARS-CoV-2 від грипу, що точно становить загрозу для плоду. Наприклад, під час пандемії грипу H1N1 вагітні жінки склали 5% від усіх смертей, хвороба у 7 разів збільшувала ризики потрапити у відділення інтенсивної терапії.", - написала Супрун. Уляна Супрун

Популярні новини зараз

З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Уляна Супрун, фото: кадр з відео

Яким чином немовля може інфікуватися від матері?
Уляна Супрун пояснила, що вважається, що передача SARS-CoV-2 новонародженим відбувається переважно краплинним шляхом після народження, коли дитина контактує з матір’ю чи іншими людьми, які за нею доглядають та мають COVID-19. Щодо внутрішньоутробної, трансплацентарної чи перинатальної передачі (під час пологів) даних поки бракує, тому специфічних рекомендацій щодо цього немає.
Що відомо про ризики, якщо немовля підхопить вірус SARS-CoV-2?
За словами Супрун, немовлята, які підхоплюють вірус SARS-CoV-2, здебільшого мають такі симптоми: високу температуру, млявість, кашель, пришвидшене дихання, блювання, діарею, нежить, а також проблеми з годуванням.
Щодо ускладнень, до яких може призвести вірус, також немає повної картини, адже здебільшого ускладнення мають немовлята, які передчасно народжені чи мають недостатню вагу. Саме вони можуть бути причиною ускладнень, а не власне вірус. Водночас вірус SARS-CoV-2 підвищує ризики таких малюків мати тяжкий перебіг хвороби.

"Але загалом наявні дані свідчать про те, що SARS-CoV-2 трапляється досить рідко у немовлят. Є дані, що приблизно 2-5% немовлят, народжених від жінок з COVID-19, мали позитивні результати тесту протягом перших 24-96 годин після народження (це дані з Perinatal COVID-19 Registry, який вміщує понад 3 тисячі кейсів).", - пояснила вона. Уляна Супрун

Також Супрун додала, що якщо новонароджені інфікуються, більшість із них мають або безсимптомний перебіг, або легке захворювання (не потребують кисню), і здебільшого вони одужують без жодних серйозних наслідків для розвитку. Є рідкісні випадки, коли немовлята потребували підключення до апарату ШВЛ.

немовля / фото: Pixabay

Чи передається вірус через грудне молоко (якщо матір має COVID-19 чи підозру на нього)?

"Наявні дані вказують, що все ж навряд. І грудне вигодовування не забороняється. В одному з досліджень знайшли РНК вірусу в зразку грудного молока матері. Але вірус не зміг розмножуватися та спричинити інфекцію у немовляти, що знаходиться на грудному вигодовуванні. Загалом на цей час "життєздатного" вірусу в грудному молоці, який потенційно може передаватися до дитини, не виявлено. Тому мамам з підозрою чи з COVID-19 не рекомендують відмовлятися від грудного вигодовування, та проводити його з дотриманням заходів безпеки — в масці та з ретельною гігієною рук.", - пояснила вона. Уляна Супрун

Уляна Супрун зазначила, що якщо матір не може годувати грудьми, розумним рішенням залишається апаратне зціджування молока з дотриманням максимальної частоти, та вигодовування дитини з пляшечки батьком чи іншою здоровою людиною. Звісно, у масці та з чистими руками.
Чи варто ізолювати немовля від матері з COVID-19?

"Коротка відповідь — ні. Початкові настанови рекомендували тимчасове відокремлення новонароджених від інфікованих матерів. Але нові показують, що ймовірність мати позитивний ПЛР була фактично однаковою серед малюків, які були відокремлені від мам, і тих, хто залишався з інфікованою матір'ю з дотримання усіх заходів безпеки (маски, дотримання дистанції, коли це можливо, гігієна рук). Про захворювання на COVID-19 немовлят після виписки з лікарні повідомлень наразі немає.", - заспокоїла батьків Супрун. Уляна Супрун

За словами Уляни Супрун, ізолювати немовля радять у випадку, коли матір має тяжкий перебіг хвороби чи не може доглядати за малюком, або ж дитина передчасно народжена та має малу вагу, тому має високі ризики ускладнень.

"Мами з підозрою або підтвердженим COVID-19 можуть почуватися незручно з розумінням того, що можуть інфікувати своє немовля. Тому в ідеалі кожна мати та її лікарі мають обговорити, чи хотіла б вона, аби немовля ізолювали чи ні. Утім, мамам важливо зважати, що контакт з дитиною в перші дні життя має низку переваг — як-от прискорює адаптацію дитини до навколишнього середовища, підвищує імунітет, покращує та налагоджує грудне вигодовування, сприяє більш інтенсивному емоційному та психологічному розвитку та зв’язку. Тому рішення про ізоляцію варто обговорити з лікарями.", - пояснила вона. Уляна Супрун

Супрун підсумувала, що вагітним жінкам не треба перейматися понад міру та повністю ізолюватися в зачиненій квартирі. Проте, вкрай важливо дотримуватися базових рекомендацій, аби не підхопити вірус. Мова йде про дотримання фізичної дистанції, носіння маски, миття рук, максимально уникати скупчення людей, ретельно піклуватися про своє здоров’я, вакцинуватися проти грипу та бути на зв’язку зі своїм лікарем, який веде вагітність.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, вступна кампанія: на яких спеціальностях вимагають ЗНО з української мови та літератури

Як повідомляв портал "Знай.ua", Порошенко назвав опитування Зеленського непотребом: "Зіпсували настрій"

Також "Знай.ua" писав, Укрзалізниця припиняє продаж квитків у "червоній" зоні: перелік напрямків