У Києві провели прес-конференцію на тему: «Київський костел святого Миколая розсипається по шматках: як влада буде вирішувати це питання і що буде з одним з найголовніших пам'яток столиці».

Про це повідомляє інформаційний портал "Інформатор".


Миколаївський костел-це найбільший католицький храм у столиці. Також він є єдиною будівлею в Києві в неоготичному стилі. Миколаївський костел — один з семи чудес України.

Зараз храм знаходиться на балансі Міністерства культури. Але чиновники байдужі до цього архітектурної спадщини і виділяють на утримання мізерні гроші. У проекті держбюджету на 2019 рік на ремонт храму святого Миколая заплановано менш 80 тисяч гривень, в той час капітальний ремонт і реставрація храму вимагає багатомільйонних інвестицій.


Миколаївський костел буквально розвалюється на очах. Зовсім недавно перед центральним входом в храм лежав величезний камінь, який відколовся з фронтону храму. По зовнішньому вигляду було зрозуміло, що цей шматок важив не менше 100 кг. І подібне сталося не вперше. З кожним роком погіршується стан храму, і він потребує негайної реставрації.

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще


Питання з фінансовими впливами вдалося б вирішити, якби будівля храму повернули його справжнім власникам – Римсько-католицької церкви. 110 років тому храм був побудований на кошти Римсько-католицької церкви і особисті кошти киян – католиків.

У радянський час костел святого Миколая, як і практично всі храми в СРСР, не лише католицькі, влада відібрали у прихожан.

Нагадаємо, показали, як жив найдорожчий район Києва в 1990-х. Це одна з найкрасивіших і найдавніших частин Києва.

Як повідомляв портал "Знай.ua" 30 років тому в Черкасах талановитий житель міста Володимир Брикля зробив неймовірні знімки українців у вишиванках.

"Знай.ua" писав, показали унікальні залізничні пейзажи Західної України. Львівська магістраль - одна з найстаріших залізниць України.