Умовно Київ поділяється річкою Дніпро на правий і лівий береги, при цьому три райони з десяти розташовуються на лівому — Дарницький, Деснянський та Дніпровський, а на правому — Голосіївський, Оболонський, Печерський, Подільський, Святошинський, Солом'янський та Шевченківський. Про назву п'яти районів пише 44.ua.

Шевченківський район

Цей район названий на честь українського поета, письменника і художника Тараса Шевченка і розташований в центральній частині столиці. Його заснували в 1937 році, згідно з постановою ЦВК УРСР. Однак історія району переплетена з історією утворення самого Києва і з історією Київської Русі, оскільки її центром була територія Шевченківського району.

Шевченківський район

Він особливий тим, що на Старокиївській горі Апостол Андрій встановив хрест, а Володимир Великий проводив Вибір Віри і закладав основи державності, сформованої його сином Ярославом і онуком Всеволодом.

Крім того, на його території знаходилася Центральна Рада і Софійська (Богдана Хмельницького) площа, де проголошувалися Універсали, проводилися вибори гетьмана Павла Скоропадського та інші історичні події.

Популярні новини зараз

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

Подільський район

Один з найдавніших районів Києва названий на честь його центральної місцевості — Подолу, який також є низинною частиною міського історичного центру, старовинними районом ремісників і купців. ″Поділ″ зі старослов'янської мови - ″низина″, ″низинна місцевість″.

Подільський район

Район заснований в 1921 році. У 1920-1930-ті роки його називали Петровським районом — на честь голови Всеукраїнського центрального виконавчого комітету Григорія Петровського. Район багаторазово затоплювався, руйнувався і горів. Так, 9 липня 1811 року, сталася масштабна пожежа, яка зруйнувала більшу частину з 2068 подільських будинків, тобто понад половини забудови Києва. Далі Поділ пережив дві перебудови.

Печерський район

Є найменшим столичним районом і знаходиться в центральній частині міста, а назву отримав на честь Києво-Печерської лаври. На його території розташовані адміністрація президента, Верховна Рада, Кабінет міністрів і так далі.

Історія Печерського району пов'язана з появою і розвитком самого Києва. У 882 році поблизу урочища Угорського князь Олег позбавив життя київських князів Аскольда і Діра та почав правління у Києві, сказавши: ″Це буде мати міст руських″. Князь Володимир Великий у 988 році запровадив на Русі християнство. На місці хрещення Київської Русі стоїть пам'ятник-колона.

Оболонський район

Назву вибрано на честь території Оболонь — від давньоруського слова ″болонь″, ″болоніє″, що означає ″заливний луг″, ″низький, що заливається водою берег річки″. Засновано 3 березня 1975 року, тоді в територію, як він спочатку називався, Мінського району увійшли Куренівка, Мінський масив, Пріорка і Оболонь. Зводити будівлі на масиві Оболонь почали з 1967 року, а для підвищення безпеки майбутнього масиву його берегову лінію підняли на 4-5 метрів.

Оболонський район

Голосіївський район

Найбільший район Києва названий на честь місцевості Голосіїв, однак справжня причина його назви до цих пір залишається загадкою. Одна з версій свідчить, що назва ″Голосіїв″ пояснюється тим, що ліс був насаджений на голому місці - ″голо сіян″. Утворений в 2001 році. До цього територія сучасного району складалася з Московського, а також частин Печерського і Харківського районів. Місцевість Голосіїв, включаючи Голосіївський ліс, згадується в 1541 році в грамоті короля Сигізмунда Видубицькому монастирю і в 1617 році як володіння Києво-Печерської лаври. Походження назви цієї місцевості залишається невідомою.

Голосіївський район

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що у зв'язку з відкриттям фестивалю маршрути столичного громадського транспорту зміняться.

Як повідомляв портал "Знай.uа": віщунка розповіла про майбутні вибори, а також про те, як налаштуватися у цей день.

Також "Знай.uа" писав, що в столичну поліцію надійшла інформація про замінування двох великих торгових центрів.