Вже у найближчому майбутньому в столиці може з'явитися перший в Україні Національний археологічний парк із майже 20 скульптурними локаціями. А розміщуватимуться вони поруч із рідкісними рослинами в улюбленому місці відпочинку Лесі Українки та Михайла Грушевського. Подробиці дізнавалися Знай.ua в ході засідання Постійної комісії Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики, що відбулося 21 березня.

Місце цінних рослин та відпочинку Лесі Українки

Розгляд звернення ГО "Спадщина Китаєва" із проханням обговорити можливість створення мистецько-скульптурного парку "Пересічень Київський" на території урочища Китаєве викликав бурний інтерес до запропонованого проекту.

Презентована концепт-модель розроблена за ескізами видатного скульптора Ігоря Зарічного, шедеври якого можна побачити в історико-культурному заповіднику "Древлянська Русь" в Коростені та низку витворів в Умані.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

"Концепт-модель складається із 19 скульптурних груп, розділених за різними тематичними направленнями. Тура, яка символізує розвинені торгівельні відносини Русі – раніше на території Китаєва розташовувалося місто Пересічень. Група етнічних будинків від трипільської культури до древньоруських зрубів. Також буде група скульптур, пов’язаних із дохристиянським етапом – зокрема, капищ та бога Святовита. Будуть і скульптури Грушевського та Лисенка, дачі яких тут розташовувались, і Симиринка", – розповідає голова ГО "Спадщина Китаєва" Сергій Корженевський.

Ця територія пов’язана із цілою низкою видатних діячів – від Грушевського до Лесі Українки та Драй-Хмари, які там влітку відпочивали.

Всі ці локації, що охоплять різні пласти історії, будуть розміщені у різних куточках природного "оазису". Окрім того, на цій території знаходяться унікальні пам’ятки природи – зокрема, ендемічні рослини, які більше ніде в Києві не проростають, а також одна з двох в столиці ділянок із реліктовими дубо-грабовими лісами.

До того ж, цей проект має додати чималу "копієчку" до міського бюджету.

"Наразі ми дуже слабо використовуємо своє культурне та історичне минуле, а також дуже слабо розвиваємо туристичну індустрію. Наприклад, місто Париж заробляє не менше 10 млрд євро на рік – із близько 28 млн туристів кожен, в середньому, залишає від 500 євро. Київ минулого року відвідало 3 млн туристів, залишивши по 100 євро. Ми бачимо потенціал і чого прагнути", – зазначає голова ГО "Спадщина Китаєва" Сергій Корженевський.

Головний співавтор чинного Генплану Києва Сергій Дюжев підкреслив, що, у разі створення цього туристично-природного комплексу, це буде ще один день у відвідуванні іноземними туристами – відповідно, це принесе й додаткові кошти до бюджету.

Статус Національного парку та підтримка Папи Франциска

Проблема полягає у тому, що частина території потенційного мистецько-скульптурного парку наразі під загрозою появи чергової "партії" висоток. Сучасний ДПТ передбачає забудову.

"В Генплані міста територія між житловими будівлями та Голосіївським лісом є тією буферною зоною, де мають бути розміщені об’єкти рекреаційно-туристичної інфраструктури. Завдання депутатів – не допустити вторгнення забудов, які намагаються вліпити куди завгодно. Потрібно зберегти цю цінність Києва – це не лише об’єкт культурно-заповідного фонду, а й національно-культурної спадщини", – підкреслює головний співавтор чинного Генплану Києва, професійний архітектор Сергій Дюжев.

Ідею підтримують також і місцеві мешканці, які пропонують об'єднати на території парку й інші пам’ятні ділянки.

"Ми пропонуємо, в першу чергу, створити перший в Україні Національний археологічний парк. Статус Національної пам’ятки назавжди відсіче намагання когось перепродувати нашу землю. По-друге, на цій осі ще розташовані Болгарське урочищ і Самбурк, які теж мають колосальний історичний зміст – вони також мають бути об’єднані", – відзначає представник громадської організації "Громада Китаїва" Володимир Дерипапа.

Мало того, наразі вже розпочато листування із іншими країнами – кінцевим пунктом призначення має стати Ватикан.

"Урочище Болгарське пов’язане з іменем єпископа Йосипа Сокольського і ми вже звернулися до архієпископа Клаудіо Гуджеротті, щоб він доніс цю інформацію до Папи Франциска. Таким чином, незабаром ми можемо отримати ще й підтримку від Святого Престолу. Плюс – цією ідеєю зацікавилася вже і болгарська діаспора", – говорить голова ГО "Спадщина Китаєва" Сергій Корженевський.

Наразі до процесу вже підключилися Інститут археології та НПП "Голосіївський". Наступним етапом має стати сумісне обговорення та пропозиція профільних Департаментів та Управління екології щодо створення унікального парку.

Раніше Знай.ua писав, що київський чиновник купив елітне Porsche, а тепер робить вигляд, що не знає про цю машину.

Також Знай.ua повідомляв, що в Укрзалізниці анонсували масштабну перебудову київського вокзалу: ось, як він буде виглядати.