Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви з посиланням на сайт «Православная жизнь», про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«Прийдешній Великий піст - час життя, пора свободи. І не тільки напередодні посту ми повинні намагатися пробачити кривдників, весь піст стає для нас дверима у нове життя, де немає місця образам. Будь-яка образа - ознака вкоріненої гордині. Вона не дає можливості ставитися до своєї персони спокійно, без придихання, з гумором. Кожен погляд, кинутий у бік гордовитої людини, оцінюється нею критично і сприймається з особливою гостротою, будь-яка чужа думка, судження оскаржується, а критика доводить до неадекватної і часом божевільної реакції», - зазначив владика.

Він розповів про ознаки гордості, які заважають людині досягти спасіння.

«Важко жити зверхнім людям. Так вони і не живуть, а несуть на собі тягар образ, оцінок, постійного роздратування. Пригнічені цим вантажем до землі, вони бачать тільки те, що у них під ногами, і не мають можливості подивитися навколо, озирнутися, поглянути на Небо. Гнів і роздратування - ознаки гордовитої вдачі. Така людина думає про себе щось неймовірне, вважає себе вищою, кращлю, достойнішою інших. Безумовно, бувають випадки, коли нас змушують вийти з себе, але це все одно не виправдовує подібних спалахів. Образа - хвороба душі, відкрита рана, яка постійно болить, не дає дихати і відчувати на повну силу», - пояснив митрополит Антоній.

Архієрей нагадав, що образа робить людину нещасною, а позбавлення від неї - початок спасіння людини.

Популярні новини зараз

Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання

"Третя" платіжка за газ: що потрібно терміново зробити споживачам

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

«Нехай Великий піст стане часом плідної роботи над своїми гріхами, нехай образа буде викорчувана з серця назавжди як руйнівна і вбивча сила. Нехай радість у Господі витіснить усі печалі з наших сердець і допоможе вдягнутися у шати нового життя у Христі», - побажав владика.