Кого торкнуться внесені зміни?

Незважаючи ані на погіршення погодних умов, ані на дію обмежувального карантину з приходом пандемії коронавірусу, вчителі і вихователі українських освітніх закладів завжди залишаються "на передовій". При цьому, їхня заробітна плата рідко дорівнює показнику хоча б середньостатистичної зарплати серед інших українських професій. За балансування цього питання у розрізі кардинального перегляду основ та її нарахування взялися у Верховній Раді. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ

Зарплата – 6,4 тисячі: у школах бракує молодих вчителів

Саме ця тема була піднята на одному з останніх брифінгів, проведених парламентарями в кулуарах Верховної Ради до переходу Парламенту до напівкарантинного графіку роботи.

"6413 грн 78 коп – ні, це не рахунок за вечерю в ресторані "Велюр" чи іншому елітному закладі. Це – зарплата молодого вчителя. Лише у Львівському ОТГ, де є 117 шкіл, сьогодні бракує 200 вчителів: інформатики, фізики, англійської мови і фізкультури", – зазначає Секретар Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Микола Тищенко, фото unian

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Про мізерні зарплати молодих вчителів стверджують і самі педагоги.

"Якщо відняти 20% податку, то сума ще менша. Але є доплати за престижність: якщо 3 роки пропрацювали ("вижили"), то 10 % надбавки, та ще до 30% за престижність професійну – і то, якщо місцевий бюджет дасть. Ще є за класне керівництво, перевірку зошитів, утримування кабінету, категорії та ін. То вже кому як повезе…", – пише вчитель однієї з Тернопільських гімназій Діана Кондра.

Коментар - скріншот

І, як підкреслює Секретар профільного Комітету, ситуація погіршується щодня.

"Я спілкуюся з освітянами – вони хочуть працювати, але прожити за 6 тис грн нереально. І суть навіть не в питанні, як прожити. Якщо держава хоче зміни в міжнародному становищі, ВВП, вона повинна вкладати в освіту – саме так свого часу зробили Польща і Фінляндія. Професія вчителя має стати престижною", - відзначає народний депутат України Наталія Піпа.

А, власне, для цього мають змінитися звичні до цього "ази" освітньої системи.

Школа, скріншот: YouTube

На старті – новий документ: як нараховуватиметься зарплата?

Наразі розпочалася підготовка нового Законопроекту, який докорінно має змінити систему оплати праці українських освітян.

"Ідея полягає у тому, щоб вчителі отримували свою зарплату не від кількості років навчання, а від вміння вчити. Для цього потрібно змінити і систему атестації, а, водночас, і оплату праці: щоб не стаж був ключовим, а саме вміння. Зарплата вчителя-початківця має бути не 6-8 тисяч, як зараз, а вищою і з можливістю переходу", – повідомляє Знай.ua Секретар Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)

А перевірити це вміння можна кількома способами: є шляхи від перевірки уроку до матеріалів, способу викладання до спілкування з учнями.

Наразі ж, за словами спікера, ситуація фактично залишається незмінною по всій Україні.

Школа, скріншот: YouTube

А саме – чому нові вчителі в школу не приходять? Бо, як пояснює нардеп, на нині існуючу мінімальну зарплату кваліфіковані працівники не хочуть йти, а залишаються старі на місцях, бо в них є надбавки, хоча вони і не завжди добре вчать.

"Більшість надбавок – за перевірку зошитів, за журнал, за класне керівництво – треба ввести в базову зарплату. І чому, наприклад, вчитель математики отримує за перевірку зошитів, а вчитель фізики не отримує? Ми також хочемо це питання врівноважити", - відзначає Секретар профільного Комітету Верховної Ради України.

Школярі, Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)

Назвати точну суму мінімальної заробітної плати наразі поки неможливо, оскільки стадія економічних прорахунків ще попереду.

"Ми можемо пропонувати свою концепцію, а Міністерство освіти або втілює її або ні. Я впевнена, цю дискусію треба розпочати. Але, ви розумієте, щоб ввести ЗНО, було 10 чи 15 років розмов. Так само було і з Новою українською школою. Тому в мене немає ілюзій, що це буде втілено завтра, післязавтра чи через 2 роки, але я точно знаю, що це треба робити", - ділиться з нами Наталія Піпа.

Сергій Шкарлет / фото: t.me/SerhiyShkarlet

Одним з головних аспектів розробленого Проекту Закону стане те, щоб старші вчителі почувалися захищеними, а молоді мали мотивацію йти працювати в освітні заклади.

Вчителі і вихователі – "за"

Ідею оновлення освітньої системи у підході до нарахування заробітної плати викладачам активно підтримали і в соцмережах.

"Усім працівникам освіти потрібно піднімати заробітну плату: і вихователям, і вчителям, і викладачам, і інженерам та лаборантам, які працюють у ВНЗ", - пише кандидат наук Національного університету "Львівська політехніка" Дарія Бачик-Смаль.

Коментар - скріншот

Зарплати вчителів, кадр з відео

А дехто навіть пропонує впровадити для викладачів української мови та літератури, історії і деяких інших предметів статус держслужбовця.

Коментар - скріншот

Про "голод кадрів" і вирівняння з вчителями кажуть і працівники українських дошкільних закладів.

"Зарплати вихователям-дошкільникам має фінансувати держава. Переглянути тижневе навантаження і вирівняти з вчителями. І тільки тоді зникне в дошкіллі голод кадрів. Почуйте нас!!! Закон про дошкільну освіту в дію!", - зазначає вихователь закладу дошкільної освіти "Дубочок", що у Львівській області.

дитсадок, скріншот з відео

Коментар - скріншот

Тож про подальший розвиток подій, термін підготовки відповідного Проекту Закону та подальші плани Міністерства освіти і науки України читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав про закриття 10-11 класів та скорочення предметів – нардепи розкрили всі деталі.

Також Знай.ua повідомляв, що Верховна Рада затвердила "шкільні" виплати: кращим випускникам – по 100 тис грн, переможцям олімпіад – по 120.