Чого чекати найближчим часом?

Схоже, заява нардепів про виклик "на килим" керівництва профільного Міністерства до зали Верховної Ради швидко подіяла. Сьогодні, 5 березня, на Годину запитань до Уряду до Парламенту особисто прибув міністр охорони здоров'я Максим Степанов. За його словами, ситуація наразі дуже напружена – Україну вже охопила третя хвиля пандемії, тож список регіонів у червоній зоні карантину може розширитися за лічені дні.

карантин в Україні, фото unian

Червона карантинна зона і небезпека "британського" штаму

Профільний міністр розпочав промову одразу з надважливої для тисяч українців теми – ймовірності введення локдауну та "британського" штаму коронавірусу в країні.

"Жорсткі карантинні заходи – дієвий інструмент боротьби з COVID, однак вони повністю зупиняють в Україні економічні процеси і боляче б'ють по малому, середньому бізнесу та самозайнятим категоріям населення. Компромісом стала стратегія адаптивного карантину, який дає змогу контролювати розповсюдження хвороби і не розривати соціально-економічних зв'язків", - зазначає міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Олександрівська лікарня - фото Знай.ua

Популярні новини зараз

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

Одним із основних елементів цієї стратегії є вже відомий розподіл України на карантинні зони, де, залежно від епідситуації, вводяться чи скасовуються ті чи інші обмеження. Тож поки мова про всеукраїнський масштабний локдаун не йде.

"На сьогодні, 3 області вже знаходяться в червоній зоні карантину – це Івано-Франківська, Житомирська та Чернівецька область. На межі червоної зони – Закарпатська і Вінницька область. Ми прогнозуємо збільшення кількості заражень до кінця епідсезону – орієнтовно, до кінця квітня. Тому дуже важливо всіх рекомендацій і правил Міністерства охорони здоров'я", - наголошує міністр охорони здоров'я України.

Не оминув він і теми "британського" штаму.

"В Україні цифри заражених ростуть щодня – ми вже вступили до третьої хвилі світової пандемії. Також ми отримали офіційний лист від Інституту епідеміології таінфекційних хвороб Національної Академії медичних наук, який на наше прохання робив секвенування вірусу про наявність в Україні "британського" штаму. Він небезпечніший за європейські штами: вища швидкість передачі, важкий перебіг хвороби, складна клінічна картина", - повідомив Максим Степанов.

карантин в Україні, фото unian

Наслідки вакцинації

За словами міністра, алергічна реакція на вакцину була зафіксована у 1,2 % українців.

"На 10 тисяч проведених нами вакцинацій зафіксовано 126 незначних алергічних реакцій – практично всі вони мали легку форму легку форму. За весь час вакцинації було зафіксовано всього 1 випадок, який вимагав нагляду лікарів, але за кілька днів вакцинованого відпустили додому в абсолютно здоровому стані. Це – медичний працівник, який відразу на наступний день почав виконувати свої обов'язки", - відзначає Максим Степанов.

Станом на 5 березня, в електронну чергу на вакцинацію записалося 127 628 людей.

Вакцинація - фото МОЗ України

Ковідні ліжка, тестування і рівень захворюваності

Як відзначив профільний міністр, наразі Україна посідає 34 місце за рівнем смертності в Європі.

"Ми втратили за рік втричі менше людей за Великобританію і вдвічі, ніж за Польщу, Італію або Іспанію. Станом на сьогодні, обладнані киснем 50 471 ліжко, запустили в роботу більше 6 тисяч апаратів штучної вентиляції легень. Можливості тестування методом ПЛР збільшили до 80 тисяч на добу", - повідомив в ході виступу міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Максим Степанов - фото з Фейсбук (сторінка М.Степанова)

Однак, варто лише глянути на статистику і озвучені цифри стають просто смішними. Та ще й враховуючи кількість населення нашої країни – а це, щонайменше, 37 млн осіб.

За даними МОЗ, станом на 5 березня, в Україні зафіксовано 10 155 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19: з них – 577 дітей, 345 – медпрацівників.

Вакцинація - фото МОЗ України

Статистика МОЗ, 5 березня - скріншот

Статистика МОЗ, 5 березня - скріншот

Як застерігають в Міністерстві охорони здоров'я України, при перших симптомах респіраторних захворювань обов'язково слід телефонувати своєму сімейному лікарю або до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.