Для людей місцеві вибори закінчилися 26 жовтня 2020 року. Насправді ж для всіх, хто брав участь у виборах, вони завершилися аж наприкінці листопада. Наприклад, у Житомирській обласній раді перша сесія відбулася 27 листопада.

Про це заявив політичний експерт, голова фракції «Радикальної партії Олега Ляшка» у Житомирі Сергій Крамаренко в ефірі «Знай24».

«Ключовим викликом було прийняття бюджету. Воно було у всіх громадах не просте. Такого важкого бюджету, як в цьому році, не було», - наголосив він.

За словами експерта, в місцевих бюджетах, на відміну від Держбюджету, не закладається дефіцит, тому доводиться суттєво урізати видатки.

«Якщо Державний бюджет прийняв майже 300 мільярдів дефіциту, і в Держбюджеті дефіцит дозволений, то в місцевих бюджетах так не робиться», - констатував Крамаренко.

Популярні новини зараз

Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками

Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Показати ще

Він прогнозує, що бюджет Житомирської області у порівнянні з минулим роком буде за надходженнями на декілька сотень мільйонів менший, ніж в минулому році.

«Місцеві бюджети в основному формуються на бездефіцитній основі. Це призводить до скорочення комунальних установ, зменшення видатків на цільові програми. В цій ситуації не можна переглядати правила гри. На етапі підготовки Держбюджету по місцевим бюджетам двічі чи тричі у різних правках планували забрати певні надходження. Наприклад, вагома доля місцевого бюджету, особливо ОТГ, – акциз на паливо. Якщо на території якоїсь громади стоїть АЗС, то одна заправка формує надходження до бюджету. Уявіть собі, є невеличка громада, у них 4 заправки, які дають 50% надходжень до місцевого бюджету. І от Верховна Рада приймає рішення і викреслює ці доходи з місцевого бюджету. І у громади зразу дефіцит стає 50%», - розповів експерт.

Крамаренко висловився за планування бюджету на кілька років. Таким чином громади будуть знати, з якого джерела будуть отримувати кошти та як зміняться податкові правила.

Раніше нардеп Олександр Ковальчук заявив, що опозиція розхитує суспільство для перевиборів.

Також Знай.ua повідомляв, що нардепів з Буковини лишили з пустими гаманцями через прогули.