Про це заявив народний депутат України, член депутатської групи «Довіра» Сергій Шахов в ефірі телеканала Україна 24.

За словами депутата, необхідно провести аналіз використання коштів від екоподатку та з’ясувати, на які цілі вони спрямовуються.

«Треба подивитися, куди пішли гроші з підприємств. З великих металургічних підприємств, з підприємств, які є хімічною промисловістю. Наскільки мені відомо, багато коштів сьогодні лежать на рахунках в банках і губернатори так звані голови ОДА або голови військово-цивільних адміністрацій з того під’їдають. Треба робити аудит», - сказав Шахов.

Сергій Шахов, кадр з відео

Він вважає, що підприємствам необхідно залишати частину коштів від екоподатку для проведення модернізації, що дозволить використовувати гроші за призначенням.

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять

Показати ще

«Треба підприємствам віддавати гроші для модернізації підприємства на спецрахунки і також контролювати кожну копійку, щоб ці гроші йшли в модернізацію усіх великих заводів або індустріальної бази в Україні», - наголосив Шахов.

Зокрема, депутат зазначив, що крім ситуації з екоподатком, існує ще ініціатива збільшити повноваження екоінспекції, що створюватиме умови для корупційних зловживань.

«У нас сьогодні так – вас взагалі можуть закрити і породить корупційну складову, це найважливіша проблема нашої держави сьогодні», - сказав Шахов.

Нагадаємо, Американська торгова палата (АСС) закликала Верховну Раду надати суб'єктам господарювання право використовувати до 70% екологічного податку на компенсацію витрат на природоохоронні заходи та екологічні інвестиції.

Сектор зеленої енергетики стикнувся з новим видом тиску, ілюстративне фото

Раніше Валерія Заружко, віце-президент Професійної Асоціації Екологів України, заявила, що прикладом відсутності реальних механізмів фінансування проектів з екологічної модернізації є Національний план із скорочення викидів, який Україна прийняла як європейське зобов'язання в кінці 2017 року і повинна була почати реалізовувати з 2021р. «Для впровадження європейських директив нам потрібно близько 4 млрд євро, що може стати можливим з механізмами державної фінансової підтримки, як це відбувалося в Євросоюзі. Наслідки невиконання - і незадовільний стан навколишнього природного середовища, і репутаційні втрати на міжнародній арені", - зазначила експерт.